Des de l'Escola Internacional de Mediació us informem sobre una important innovació jurídica establerta per la Llei Orgànica 1/2025: la Anotació Preventiva del Procés de Mediació, regulada específicament als articles 727.5, 730.2 i 726 de la Llei d'Enjudiciament Civil (LEC).
Què implica exactament l'anotació preventiva?
És una mesura cautelar equiparable a l'anotació preventiva de demanda, aplicable a béns i drets susceptibles d'inscripció en registres públics, que té per objecte garantir l'eficàcia del procés mediador evitant actuacions perjudicials mentre duri la mediació.
Aspectes clau de la nova regulació:
- Competència Judicial: El tribunal competent per ordenar aquesta anotació preventiva serà aquell del lloc on l'acord intervingut s'hagi d'executar o on les mesures hagin de tenir efecte (article 723 LEC).
- Sol·licitud i resolució judicial: L'anotació s'ha de practicar obligatòriament en virtut d'una resolució judicial prèvia que analitzi la situació i en justifiqui la necessitat.
- Alçament, manteniment o modificació: Les parts podran sol·licitar al tribunal l'alçament, el manteniment o la modificació d'aquestes mesures cautelars dins dels 20 dies posteriors a la finalització sense acord del procés mediador o després de la proposta inicial sense resposta (article 730.2 LEC).
- Durada estimada: En absència de sol·licituds específiques d'alçament o modificació, aquestes anotacions preventives podrien tenir una durada màxima estimada de quatre anys, semblant a l'anotació preventiva de demanda tradicional.
Avantatges i rellevància pràctica:
- Enforteix significativament la seguretat jurídica durant la mediació.
- Preveu riscos o danys als interessos implicats.
- Reforça l'equiparació de la mediació amb processos judicials tradicionals en termes de protecció cautelar, incentivant-ne l'ús.
Des de la Escola Internacional de Mediació ens comprometem a formar i assessorar professionals sobre aquestes novetats legals, impulsant la mediació com a mètode prioritari per resoldre conflictes.