Mediació i emigració: nous termes

Més enllà dels diferents posts que segur m'heu llegit aquí on defenso la professionalització de la figura del mediador Intercultural, avui volia portar-vos, un text diferent, i més centrat en una sèrie de nous termes que es van obrint pas al terreny sempre canviant com és el de la migració.

Per això en aquest post vull apropar-te aquestes paraules o expressions, perquè seguim parlant amb propietat, dins d'aquesta complexa temàtica. Avui te n'apropo cinc, veuràs:

  1. Moviments mixts o fluxos mixts: Expressions utilitzades per referir-se a grups de persones que viatgen juntes i que inclouen tant a refugiats com a migrants. És important reconèixer que totes aquestes persones tenen drets humans que han de ser protegits, i que els refugiats i sol·licitants d'asil a més tenen necessitats i drets específics emparats pel dret internacional.
  2. Migració forçada: Encara que no és un concepte jurídic, aquest terme s'utilitza cada cop més per referir-se a persones desplaçades per desastres ambientals, conflictes, fam o projectes de desenvolupament a gran escala. No obstant això, l'ACNUR evita fer-lo servir per no prestar atenció a les necessitats específiques dels refugiats i les proteccions legals que els són pròpies.
  3. Migració circular: La migració circular fa referència a un tipus de mobilitat migratòria que implica desplaçaments recurrents entre el país d'origen i el país de destinació, generalment amb fins laborals. Aquest tipus de migració es caracteritza per ser temporal, renovable, legal i respectuosa amb els drets dels migrants. La migració circular pot incloure desplaçaments a curt termini, com ara viatges de treball, i també desplaçaments més perllongats que poden abastar una bona part del cicle vital dels migrants. Aquesta migració a més té un aspecte fonamental, els migrants no tenen perquè arriscar la vida per emigrar.
  4. Reemigració: Aquest terme ens arriba directament des d'Alemanya on ja fa temps que s'està fent servir.

La reemigració és un terme que fa referència al retorn d'una persona al país d'origen després d'haver emigrat prèviament a un altre país. En aquest context, la reemigració implica el retorn de l'individu (de manera voluntària o no) al lloc d'origen després d'haver viscut a l'estranger per un període de temps. Aquest procés pot estar motivat per diverses raons, com ara canvis en les circumstàncies personals, laborals, familiars o econòmiques.

  • I finalment el síndrome d'estaferm: És una síndrome amb què s'anomena la inacció davant els grans desafiaments de cohesió social que planteja la migració irregular al nostre país. Aquesta síndrome es refereix a una posició política paralitzada, que no és capaç d'actuar, i simplement es deixa portar i permeten així que ell s'encongeixi i plantegi problemes identitaris i de cohesió social.

Aquí ho tens, nous termes que manejar-te millor i per parlar amb propietat dins del camp de la mediació referida a la gestió de la diversitat.

Si vols formar-te en mediació, tria matricular-te a la escola número 1 al sector de la mediació.

Feu un comentari